Збережемо першоцвіти!

2012-04-04

/Files/images/SAM_2393.JPG

З кожним теплим днем усе бiльше набирає сил весна. Людину нездоланно вабить у лiс, у поле, де після важкої зими починають пробиватися з-під снігу перші квіти - першоцвіти, сповіщаючи про прихід весни. Це підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, проліска дволиста, примула безстебла та ін. Тендітні, невимовно красиві, ніжні квіти милують погляд, дарують гарний настрій, манять на лоно природи, де ми можемо відчути себе абсолютно вільними.

Та на жаль останніми роками ареал поширення цих видів значно скоротився — внаслідок господарського освоєння місць їх зростання, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Хоч у деяких місцях нашого краю ці квіти є досить поширеними, загалом для країни вони є рідкісними і взяті під особливу охорону держави — занесені до Червоної книги України. Тож усі перелічені види підлягають особливій охороні, тому збирати, заготовляти в букетики і продавати їх заборонено. На порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків.

Зрозуміло, що біля кожної квітки сторожа не поставиш. Та чи варто відмовлятися від природної краси дикорослих квітів в обмін на спостереження за їх повільною загибеллю у вазі? Отож, краще милуймося ними в лісі або ж на квітнику біля своєї оселі.

До речі, на території відділу прикладної біології теж розквітли підсніжники і проліски - запрошуємо помилуватися їх красою!

/Files/images/SAM_2389.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 272

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.